18.01.2011
Bahel: Μια γιορτή για την Αιθιοπία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2011
ΒΑHEL. ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011, που φέτος εστίασε θεματικά -μεταξύ άλλων- στον πολιτισμό της Αφρικής, ο Σύλλογός μας διοργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο μοναδικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων στην Πλάκα, εκδήλωση για τον πολιτισμό της Αιθιοπίας, με τίτλo: «Bahel: Μια γιορτή για την Αιθιοπία». Ημέρα του εορτασμού η 22α Μαΐου. Μια μέρα φωτεινότατη, γεμάτη από τα χρώματα, την ατμόσφαιρα και τους ήχους της χώρας, αρωματισμένη με τον φρέσκο αιθιοπικό καφέ. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ πάνω από 1500 άτομα παρευρέθηκαν στη γιορτή και μας γνώρισαν από κοντά. Στη διάρκεια της ημέρας, γυναίκες από την Αιθιοπία παρουσίασαν την παραδοσιακή τελετουργία του καφέ που προσφέρθηκε στη συνέχεια στο κοινό. Το απόγευμα, με τη δύση του ήλιου, στην ταράτσα του Λουτρού των Αέρηδων, στη σκιά της Ακρόπολης, δόθηκε παράσταση παραδοσιακών αιθιοπικών χορών. Παράλληλα, λειτούργησε αγορά αιθιοπικών αντικειμένων λαϊκής τέχνης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφίας μελών του Συλλόγου μας καθώς και αντικειμένων της καθημερινής ζωής, με αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία και τις διαφορετικές φυλές της Αιθιοπίας, καθώς και στην πολύχρονη σχέση της με την Ελλάδα. Η έκθεση φωτογραφίας ήταν επισκέψιμη από 18 έως 30 Μαΐου και συγκέντρωσε πλούσιο υλικό από τη χώρα, τους ανθρώπους και το έργο του Συλλόγου μας. Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και η παρουσία του Συλλόγου στα ΜΜΕ υπήρξε σημαντική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Μαρία Αυγούλη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που με εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία μας παραχώρησε τον εξαιρετικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Τερίνα Αρμενάκη, επίτιμο πρόξενο της Αιθιοπίας για την υλική και ηθική υποστήριξή της.