11.06.2015
Το νέο πρόγραμμα της Lalibela στην Ελλάδα

Αγαπητοί ανάδοχοι, μέλη, υποστηρικτές και φίλοι,

Φέτος, ο “Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – LALIBELA” κλείνει 20 χρόνια συνεχούς βοήθειας σε ορφανά και άπορα παιδιά στην Αιθιοπία. Σε αυτά τα χρόνια, βοηθήσαμε περισσότερα από 1.200 παιδιά να μεγαλώσουν, να ξεφύγουν από την παιδική εργασία και να μορφωθούν, ώστε να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και να ζήσουν με τις δικές τους δυνάμεις. Το έργο μας εκεί συνεχίζεται, καθότι οι ανάγκες παραμένουν πολύ μεγάλες. Τα παιδιά μας που σήμερα σπουδάζουν ή εργάζονται και έχουν τις δικές τους οικογένειες, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Την ίδια δύναμη παίρνουμε και από όλους εσάς που στηρίζετε αυτή την προσπάθεια.

Η προσφορά και η αγάπη τόσων χρόνων αλλά και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, μας ωθούν να ανοίξουμε τα φτερά μας και σε άλλες ευπαθείς ομάδες παιδιών. Όπως όλοι βιώνουμε, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και πολλοί άνθρωποι βάλλονται ανθρωπιστικά.

kolesidis-(2).jpgΜια ομάδα που βάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες είναι τα παιδιά πρόσφυγες και οι μητέρες τους που εγκαταλείπουν βίαια τις εμπόλεμες ζώνες στις χώρες τους και καταφεύγουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων συνήθως διαβιεί σε άθλιες συνθήκες, σε μικρά διαμερίσματα μαζί με πολλά άλλα άτομα, πολλές φορές χωρίς ρεύμα και νερό. Αναγκάζονται να περνούν στο δρόμο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αποφεύγοντας αυτούς τους άθλιους χώρους διαβίωσης, ενώ στερούνται κάλυψης των βασικότερων αναγκών (ατομική υγιεινή, πλύσιμο ρούχων, φροντίδα των παιδιών, ασφαλές, ήσυχο και φιλικό περιβάλλον και λίγο χρόνο για τον εαυτό τους).

Η Lalibela, με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε ότι δε μπορεί να κλείνει τα μάτια σε μια τραγωδία που εξελίσσεται δίπλα μας. Το δυναμικό μας (ανθρώπινο και υλικό) μπορεί να διοχετευτεί και στη φροντίδα αυτών των παιδιών (πολλά από αυτά τα παιδιά προέρχονται από την Αιθιοπία και διπλανές χώρες).

Πήραμε την απόφαση λοιπόν και σχεδιάζουμε, ένα "Κέντρο Ημέρας" για παιδιά πρόσφυγες και τις μητέρες τους, όπου θα μπορούν να νιώσουν για λίγο όπως στο σπίτι τους, που τόσο βίαια άφησαν λόγω εμπόλεμης κατάστασης ή διώξεων. Δηλαδή, έναν ασφαλή, ευχάριστο και φιλόξενο χώρο, όπου θα μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι μητέρες και τα παιδιά τους, να μαγειρέψουν κάτι ή να φτιάξουν το γάλα του παιδιού τους, να πάρουν καθαρά ρούχα ή να πλύνουν τα δικά τους, να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή και τηλέφωνο για την επικοινωνία με τους δικούς τους, να περάσουν τα παιδιά τους κάποιο χρόνο παίζοντας, να καθίσουν οι γυναίκες σε ένα χώρο ήσυχα να μιλήσουν, πράγματα δηλαδή που έκαναν στο σπίτι τους και που τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα. Για αυτό και ονομάσαμε τη συγκεκριμένη δομή Home away from home, ένα σπίτι μακριά από το σπίτι που βίαια εγκατέλειψαν, με την ελπίδα να βρεθούν σε καλύτερες συνθήκες.

Παράλληλα, στο χώρο αυτό, εθελοντές ιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Συλλόγου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπου αυτό καθίσταται επιτακτικό και μπορούμε. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να προσφέρει υπηρεσίες, αγαθά ή χρόνο στη νέα μας δράση είναι καλοδεχούμενος. Αυτό το έργο θα πετύχει μόνο εάν το αγκαλιάσουμε όλοι, όπως τόσα χρόνια κάνουμε με το έργο στην Αιθιοπία.

Σύντομα, θα σας στείλουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο χώρο, τις ανάγκες του και τις δυνατότητες συμμετοχής σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας καλούμε κοντά μας στο νέο μας ξεκίνημα!

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ευχαριστούμε θερμά το φωτογράφο Γιάννη Κολεσίδη για την παραχώρηση χρήσης της φωτογραφίας.