Βοηθώντας τα παιδιά στον τόπο όπου γεννήθηκαν, βοηθάς συνολικά τη χώρα.
Προσφέρουμε στα παιδιά αυτά τη ζεστασιά µιας οικογένειας...
Έξι εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά ή άπορα και ζουν στους δρόμους...
ΓΙΝΕ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
 
22.11.2021
Η ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία

Οι Συνέπειες του Πολέμου

Η Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2021 της Αιθιοπίας αποκάλυψε ότι η συνεχιζόμενη ανασφάλεια, η διακοινοτική βία και οι στρατιωτικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν επίσης σε εκτοπισμό και υπονόμευσαν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,1 εκατομμυρίων παιδιών, είναι σήμερα εκτοπισμένοι.

Στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας, περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες κάτοικοι έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν και το 80% των έξι εκατομμυρίων πολιτών της περιοχής έχουν αποκοπεί από κάθε σωτήρια ανθρωπιστική πρόσβαση (Atlantic Council, 2021).

Η σύγκρουση μαίνεται εδώ και 12 μήνες, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες λιμού. Τα εκτοπισμένα άτομα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον γενικό πληθυσμό. Παραμένουν επίσης σε υψηλό κίνδυνο σωματικής επίθεσης, σεξουαλικής επίθεσης και απαγωγής και συχνά στερούνται επαρκούς στέγης, τροφής και υπηρεσιών υγείας. Στρατολόγηση σε ένοπλες δυνάμεις, σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και βία, καταναγκαστική εργασία, υιοθεσία υπό ακανόνιστες συνθήκες, διακρίσεις εντός των προσωρινών κοινοτήτων με αποτέλεσμα δυσκολίες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον ελεύθερο χρόνο είναι μερικοί από τους πολυάριθμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εκτοπισμένα παιδιά.

Η Έκθεση Ανθρωπιστικής Ενημέρωσης για την Αιθιοπία (Περιφέρεια Tigray, 13 Αυγούστου 2021, πηγή OCHA) αποκάλυψε ότι η κατάσταση στο Tigray είναι τραγική. Η εξάπλωση της σύγκρουσης στις γειτονικές περιοχές Afar και Amhara είναι ταχύτατη και σφοδρότατη. Στην περιοχή Amhara, εκτιμάται ότι 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις στο North Gondar, Central Gondar, South, Wag Hemra, North Wello. Η OCHA Ethiopia εξήγησε περαιτέρω ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός παραμένουν ενεργοί. Πάνω από 400.000 άνθρωποι ζουν σε καταστάσεις που μοιάζουν με λιμό, με αυξανόμενους κινδύνους να γίνουν. Η περίοδος της γεωργικής φύτευσης έχει χαθεί σε πολλά μέρη του Tigray. Η καλύτερη εκτίμηση για τη συγκομιδή είναι απογοητευτική. Αναμένεται ότι μόνο το 25-50 % της μέσης παραγωγής δημητριακών θα είναι διαθέσιμο φέτος. Άλλωστε, δεν υπάρχουν αποθέματα τροφίμων καθώς απαγορεύτηκε σε πολλούς καλλιεργητές να φυτέψουν κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες. Κατά συνέπεια, θα απαιτείται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια μέχρι την περίοδο συγκομιδής του επόμενου έτους, τον Οκτώβριο του 2022. Τα ποσοστά Συνολικού Οξέος Υποσιτισμού (GAM) είναι πολύ υψηλά, πολύ πάνω από το όριο έκτακτης ανάγκης. Τα δε αντίστοιχα ποσοστά (GAM) μεταξύ των ελεγχόμενων παιδιών κάτω των 5 ετών είναι σταθερά 25-30% ή υψηλότερα, διπλάσια από το όριο έκτακτης ανάγκης. Τα ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών που εξετάστηκαν κυμαίνονται μεταξύ 45-50%.

Η αναφορά Ethiopian Northern Ethiopia Humanitarian updates που ενημερώθηκε τελευταία στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 (OCHA) αποκαλύπτει ότι την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 448.000 άτομα έλαβαν μόνο 2 κιλά όσπρια ανά άτομο λόγω έλλειψης αποθεμάτων. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας στο Tigray από την αρχή της σύγκρουσης έχει αυξηθεί από 12 σε 23. Στην Αμχάρα, η επιδείνωση της σύγκρουσης αυξάνει περαιτέρω, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων υπολογίζεται σε 100.000. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε ασταθείς συνθήκες και επιρρεπείς σε συγκρούσεις περιοχές στο North Gondar, Central Gondar, South Gondar, Awi Zone και σε διάφορες περιοχές. Πάνω από 150.000 νέοι εκτοπισμένοι αναφέρθηκαν στο North Wello στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με την Έκθεση του (Relief Web, Ethiopia – Humanitarian Update Situation της περιοχής Tigray, 26 Αυγούστου 2021), υπάρχουν αναφορές για πρόσθετους εκτοπισμούς που σχετίζονται με συγκρούσεις στο Debark, North Gondar.

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας τον Νοέμβριο του 2020, το διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν, οι συγκοινωνίες μπλοκαρίστηκαν, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, καμία τραπεζική υπηρεσία. Τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν σποραδικά και σε άλλες περιοχές (Woldiya, Lalibela, Raya Kobo, Mersa, Habru, Dessie, Kombolcha κ.λπ.) Ως εκ τούτου, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να λαμβάνουν βασικές πληροφορίες, ούτε ειδήσεις από την οικογένειά τους και τέλος καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθούν τους ανθρώπους και να αξιολογούν τις ανάγκες μιας κοινότητας. Γενικά, οι επιπτώσεις του πολέμου είναι μέχρι τώρα απίστευτα αρνητικές για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία ατόμων, οικογενειών, κοινωνιών και φυσικά των παιδιών.