Βοηθώντας τα παιδιά στον τόπο όπου γεννήθηκαν, βοηθάς συνολικά τη χώρα.
Προσφέρουμε στα παιδιά αυτά τη ζεστασιά µιας οικογένειας...
Έξι εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά ή άπορα και ζουν στους δρόμους...
κάνε μια δωρεά
ΓΙΝΕ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αποστολή 2008

 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Νοέμβριο, έγινε ταξίδι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ιατρικής ομάδας, ομάδων σωματομετρίας και φωτογράφισης, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, σε όλα τα κέντρα μας στην Αιθιοπία.
 
Σ’ αυτή μας την αποστολή μοιράστηκαν επιστολές από τους αναδόχους και συγκεντρώσαμε τα γράμματα των παιδιών, προσφέρθηκαν ρούχα και παπούτσια από δωρεές, δόθηκαν στους υπεύθυνους όλων των κέντρων τα αναγκαία φάρμακα που γενναιόδωρα – όπως κάθε χρόνο – πρόσφεραν Έλληνες φαρμακοποιοί, έγιναν εμβόλια BCG κατα της φυματίωσης σε όλα τα καινούρια παιδιά και για πρώτη φορά αγοράστηκαν τρόφιμα (το δημητριακό τεφ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ιντζέρα) με χρήματα που είχαν προσφέρει συμπληρωματικά οι ανάδοχοι ώστε να προστεθούν στη βασική διατροφή των παιδιών για τρεις μήνες. Επίσης, απονεμήθηκαν βραβεία στα παιδιά που είχαν καλές επιδόσεις στα μαθήματά τους και διοργανώθηκαν γιορτές με φαγητά και γλυκά που μαγείρεψε μέλος της αποστολής και έδωσε πολύ χαρά στα παιδιά. Σημαντικές ήταν οι συζητήσεις με τους διευθυντές όλων των κέντρων, καθώς και με τα αγόρια της Kombolcha που έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο.
 
  • Στο κέντρο της Kombolcha, που φιλοξενεί 230 αγόρια, μετά το έργο της γεώτρησης, καλλιεργείται η γη με τεφ, λαχανικά, παπάγιες και άλλα. Επίσης 6 αγελάδες δίνουν γάλα στα παιδιά. Οσον αφορά στην εκπαίδευση, 26 αγόρια έδωσαν εξετάσεις στην 10η τάξη, πέρασαν 10 για να συνεχίσουν τις 2 προπαρασκευαστικές τάξεις για το Πανεπιστήμιο, 16 απέτυχαν και θα συνεχίσουν σε επαγγελματικές τεχνικές σχολές.
 
  •  Στο κέντρο του Dessie, όπου διαμένουν 162 κορίτσια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις σχολικές επιδόσεις: δόθηκαν 34 βραβεία στις μαθήτριες που αρίστευσαν στα σχολεία τους. Ένα κορίτσι πέρασε στο Πανεπιστήμιο, 7 έδωσαν εξετάσεις στην 10η τάξη και πέρασαν 2 ενώ τα υπόλοιπα 5 εγγράφηκαν σε τεχνικές σχολές.
 
  •  Στο κέντρο της Woldia, από τα 116 αγόρια, τα 24 αρίστευσαν στα σχολεία τους. Σημαντική επίτευξη η αποπεράτωση του κτιρίου με τουαλέτες, νιπτήρες, ντουσιέρες και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε από τις εισπράξεις του περσινού χορού, πράγμα που αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη συμβολή σας υλοποιεί σημαντικότατα έργα για την βελτίωση της ζωής των παιδιών μας. Εδώ, με την εξαιρετική οργάνωση του διευθυντή του κέντρου, τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες και επιβραβεύονται γι’ αυτό. Γίνονται επίσης ενισχυτική διδασκαλία σε σχολικά μαθήματα και αγγλικά, καθώς και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά. Δύο ανάδοχοι έβαψαν και ζωγράφισαν το κέντρο μαζί με τα παιδιά. Δείτε περισσότερα εδώ
 
  • Στο κέντρο της Assela, όπου φιλοξενούνται 125 αγόρια, διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση στις εγκαταστάσεις: οι κοιτώνες ήσαν εξαιρετικά περιποιημένοι και καθαροί και είχαν διαμορφωθεί νέοι για περισσότερα παιδιά. Εξαιρετική η πρωτοβουλία του διευθυντή του κέντρου να κατασκευάσει στους υπαίθριους χώρους του παιδική χαρά με κούνιες, τσουλήθρες και άλλα παιχνίδια. Και εδώ προσφέρονται στα παιδιά ενισχυτικά μαθήματα για όλες τις τάξεις και μαθήματα αγγλικών. Γίνονται επίσης ομιλίες για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών και για ενημέρωσή τους σε θέματα υγείας, καθώς και συμβουλευτική για την υγιεινή και την καθαριότητα. Μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο αυτό είναι η ποιότητα του νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο και προκαλεί στα παιδιά δερματικά και κοιλιακά προβλήματα.
 
  • Στο κέντρο του Mihur, όπου στεγάζονται 100 παιδιά (38 κορίτσια και 62 αγόρια), σε μικρές ηλικίες, έχουν αρχίσει την ανέγερση του κτιρίου κουζίνας και θα συνεχίσουν με τουαλέτες και ντουσιέρες. Μακριά από αστικές περιοχές, το κέντρο αυτό στερείται επικοινωνίας με την κοντινότερη πόλη γιατί δεν διαθέτει αυτοκίνητο. Επίσης, επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, μέλος προσέφερε χρήματα με τα οποία αγοράστηκε γεννήτρια, τοποθετήθηκε και λειτουργεί.
 
  •  Για το κέντρο στην Adwa, που έχει 120 παιδιά (61 αγόρια και 59 κορίτσια) δόθηκαν στον Διευθυντή του γράμματα και πακέτα για τα παιδιά, καθώς και φάρμακα.
 
Στο φετινό ταξίδι, για πρώτη φορά, οργανώθηκε ημερίδα στην Addis Ababa, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αποστολής μας, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της EOC-CFAO και οι συνεργάτες του, οι διευθυντές των κέντρων και τέσσερα παιδιά μας απόφοιτοι πανεπιστημίων. Εκεί παρουσιάστηκαν το έργο που γίνεται σε κάθε Κέντρο, τα προβλήματα και τα μελλοντικά σχέδια και οι θέσεις του Συλλόγου μας. Στην συνέχεια έγιναν θεματικές ομάδες εργασίας (εκπαίδευση, υγεία, οργάνωση κέντρων, σχεδιασμός δράσης) και διεξήχθησαν συμπεράσματα. Η εμπειρία αυτή αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για όλους και αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται και στο μέλλον.

Δείτε ΕΔΩ μια όμορφη ιστορία από την αποστολή του 2008.