Βοηθώντας τα παιδιά στον τόπο όπου γεννήθηκαν, βοηθάς συνολικά τη χώρα.
Προσφέρουμε στα παιδιά αυτά τη ζεστασιά µιας οικογένειας...
Έξι εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά ή άπορα και ζουν στους δρόμους...
 

Αποστολή 2012


Σε πείσμα των καιρών και παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε, μια ομάδα ανθρώπων του Συλλόγου (μέλη του ΔΣ, γιατροί, οδοντίατροι, ψυχολόγοι, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί) ταξίδεψαν και φέτος με δικά τους έξοδα στην Αιθιοπία για να επισκεφτούν τα Κέντρα Παιδικής Φροντίδας όπου βρίσκονται τα παιδιά μας. Η αποστολή διήρκησε 3 εβδομάδες (Φεβρουάριος-Μάρτιος) και, παρά την πίεση του χρόνου, ολοκληρώσαμε σημαντικό μέρος των εργασιών που είχαμε σχεδιάσει. Η συστηματική προετοιμασία που έγινε από την Ελλάδα και ο καταμερισμός των εργασιών ανά ομάδα βοήθησε πολύ στην αποτελεσματική δράση  μας στην Αιθιοπία. Για μια ακόμα φορά, πλημμυρίσαμε  με χαρά συναντώντας τα παιδιά μας που σπουδάζουν και έχουν ήδη πετύχει στη ζωή τους, αλλά και εκείνα που ετοιμάζονται να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους. Το πιο συγκινητικό κομμάτι της αποστολής όμως, ήταν οι ευχές των παιδιών και των συνεργατών μας για «καλή τύχη» στην πορεία της χώρας μας. Ποιος να το φανταζόταν...
 
Ακολουθεί μια σύντομη ενημέρωση για τη φετινή δράση μας, περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Ιατρική ομάδα:
Για πρώτη φορά, εκτός από  την εξέταση κάθε παιδιού, ασχοληθήκαμε και με τη διατροφή. Φτιάξαμε καμπύλες βάρους για να εντοπίσουμε περιπτώσεις υποσιτισμού κάποιων παιδιών από την βρεφική τους ηλικία. Όπου κρίθηκε απαραίτητο, συνοδέψαμε τα παιδιά στα τοπικά Κέντρα Υγείας για εξέταση αίματος και χορηγήσαμε σε κάποια ειδικά συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες. Η μεγάλη ικανοποίηση φέτος, ήταν ότι ένα από τα παιδιά μας, που είναι πλέον πτυχιούχος νοσηλευτής, βοήθησε τους γιατρούς στην εξέταση.Οδοντιατρική ομάδα:
Eξετάστηκαν οδοντιατρικά για πρώτη φορά όλα τα παιδιά στα Κέντρα της Kombolcha και του Dessie. Κάποια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με τη βοήθεια ντόπιων οδοντιάτρων.  Οι εθελοντές οδοντίατροί μας εκπαίδευσαν τα παιδιά σε θέματα στοματικής υγιεινής και μοιράσαμε σε όλα οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, δωρεές εταιριών από την Ελλάδα. Γενικά, τα παιδιά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα δόντια τους, γεγονός που οφείλεται κατά πολύ στην διατροφή, που δεν περιλαμβάνει γλυκά.Χειρουργικές επεμβάσεις: Φέτος για πρώτη φορά, καταφέραμε να χειρουργήσουμε κάποια περιστατικά μας, που έχρηζαν άμεσης βοήθειας. Σε συνεργασία με την Ελληνική οργάνωση Αποστολή «Άνθρωπος» χειρουργήθηκαν δύο περιστατικά μας, τα οποία είχαν διαγνώσει οι δικοί μας γιατροί κατά την καθιερωμένη εξέταση, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Mekele στη Βόρεια Αιθιοπία. Οι επεμβάσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς και η συνεργασία μας με την Οργάνωση ιδιαίτερα αποτελεσματική και θετική. Ευχόμαστε να συνεχιστεί στο μέλλον και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Περισσότερα εδώ
Μαθήματα προσωπικής υγιεινής:
Τα παιδιά και οι υπεύθυνοι των Κέντρων ενημερώθηκαν από τους γιατρούς μας για θέματα προσωπικής υγιεινής. Φέτος, είχαμε μαζί μας έναν προβολέα, δωρεά φίλων του Συλλόγου, με τον οποίο κάναμε διάφορες εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Η αλήθεια είναι ότι στα παιδιά φαινόταν σαν κινηματογράφος και ήταν απόλυτα απορροφημένα από την οθόνη ειδικά όταν τους δείξαμε δικές τους φωτογραφίες από παλιότερες αποστολές! Επίσης, για πρώτη φορά προσφέραμε σε όλα τα μεγαλύτερα κορίτσια είδη προσωπικής υγιεινής, με τη δωρεά της εταιρίας ΜΕΓΑ Α.Ε., την οποία ευχαριστούμε θερμά. 
Παιχνίδια με τα παιδιά:
 Μια ακόμα φετινή καινοτομία ήταν η προσφορά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Είναι σημαντικότατο για τα παιδιά, παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, να μάθουν να παίζουν ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια, ειδικά τώρα που μεγαλώνουν. Εκεί όπου ζουν έχουν σαν κύριο παιχνίδι τους την μπάλα, και κάποια αυτοσχέδια παιχνίδια, όπως βόλους, αυτοκινητάκια , σχοινάκι. Συγκεντρώσαμε λοιπόν, με μια μεγάλη δωρεά μέσω της εταιρίας ΕΛΓΕΚΑ την οποία ευχαριστούμε πολύ και με ιδιωτικές προσφορές, διάφορα  επιτραπέζια παιχνίδια που κάλυψαν τις ανάγκες όλων των Κέντρων. Τα μέλη της αποστολής εξήγησαν στα παιδιά πώς παίζονται τα παιχνίδια, αν και δε χρειάστηκαν ιδιαίτερη βοήθεια... Μας έκανε εντύπωση ότι τα παιδιά επιστράτευσαν το αγγλικό λεξικό από τη βιβλιοθήκη τους για να το συμβουλευτούν στο παιχνίδι λέξεων scrabble. Ιδού και η απόδειξη...
 

 

Συνεντεύξεις:
 Συζητήσαμε με όλα τα παιδιά που πλησιάζουν ή ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Μας μίλησαν για τα σχέδιά τους, τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και τις ανάγκες που έχουν. Κανονίσαμε ιδιαίτερα μαθήματα  για τα παιδιά των 2 τελευταίων τάξεων έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο στις εξετάσεις. Η δίψα τους για μάθηση και για πρόοδο δεν αφήνει περιθώρια να μην τους προσφέρεις κάτι παραπάνω, ακόμη και στις δύσκολες αυτές εποχές. Επίσης, τους μίλησαν και τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν φύγει πια από τα Κέντρα και ή σπουδάζουν ή έχουν αποφοιτήσει και εργάζονται. Τι καλύτερο και ζωντανότερο παράδειγμα για τους νεότερους!Βράβευση μαθητών:
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος βραβεύσαμε τους πρώτους μαθητές για τις προσπάθειές τους και για να δώσουμε κίνητρο στα υπόλοιπα παιδιά να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις.
 


Επικοινωνία με τους αναδόχους:
Τα παιδιά έγραψαν γράμματα και ζωγράφισαν για τους αναδόχους τους. Μάλιστα, στο κέντρο της Assela και με την βοήθεια μιας εκπαιδευτικού μας συγκέντρωσαν όλες τις ζωγραφιές και έκαναν έκθεση! Αυτό τους έδωσε μεγάλη χαρά και έμαθαν πολλά.

 


Έργα υποδομής:
 Αν και τα οικονομικά του Συλλόγου δε επιτρέπουν περαιτέρω βελτιώσεις των υπαρχόντων υποδομών, κάποιες δωρεές κάλυψαν την κατασκευή ντους στο Mihur, νέων τουαλετών στο Axum και ενός ντεπόζιτου νερού στην Assela.
Αποστολή 2008

Αποστολή 2009
Αποστολή 2011
Αποστολή 2014